Kuchnia pełna smaków
Szkoła > Innowacje > Szóstka pełna talentów

INNOWACJA PEDAGOGICZNA
autorki: Leonarda Franczak i Małgorzata Porożyńska

Innowacja jest planowana jako zajęcia pozalekcyjne nieobowiązkowe. Jej założeniem jest uatrakcyjnienie oferty zajęć dodatkowych dla uczniów. Dążymy do stworzenia uczniom wszelkich warunków, by ich rozwój przebiegał wielopłaszczyznowo, pozwalał w pełni rozwijać zainteresowania i talenty.
Innowacja zawiera trzy obszary:
▪ Kuchnia pełna smaków
▪ Gramy w Piktogramy
▪ Jesteśmy Eko - Ludkami


KUCHNIA PEŁNA SMAKÓW
Realizacja projektu w 2019/2020
20 stycznia 2020
"POD ŚNIEGOWĄ PIERZYNKĄ"

Uczniowie klasy IIa przygotowali dziś zdrowe drugie śniadanie. Na dno pucharków układali warstwowo: owoce, potem jogurt naturalny, następnie na jogurt płatki musli, a na nie znowu owoce. Całość jeszcze raz przykryli jogurtem, posypali nasionami słonecznika i ozdobili owocami. Taka przekąska jest niezwykle lekka, ale jednocześnie sycąca, a co najważniejsze jest bardzo zdrowa. Polecamy ją szczególnie wszystkim dbającym o linię :)
07 października 2019
OWOCOWE JEŻYKI

Takie smakowite stworki wyczarowały dzieci z klasy IIa. W TYGODNIU ZDROWIA poznały już jadalne części warzyw, ich wartości odżywcze. Wyróżniają grupy żywieniowe. Wiedzą, że w żywieniu konieczna jest różnorodność. Uczniowie wykonali też piramidę i talerz żywienia techniką kolażu. Układali dzienny jadłospis, który zawiera pięć porcji warzyw lub owoców.
Realizacja projektu w 2018/2019
05 lutego 2019
UŚMIECHNIĘTE KANAPKI

Dziś kolej na samodzielne śniadanie. Uczniowie klasy Ia z przyniesionych składników wyczarowali „uśmiechnięte kanapki”. To alternatywa dla batoników i drożdżówek, posiłek z dużą ilością różnorodnych warzyw, z których dzieci same komponowały kolorowe kanapki. Zajęcia kulinarne pokazują, że drugie śniadanie jest nie tylko smaczne, zdrowe i różnorodne, ale to też miły czas spędzany przy stole, że można się nim bawić, dotykać, poznawać i zachowywać się kulturalnie.
14 listopada 2018
JEMY ZDROWO, KOLOROWO

Pod takim hasłem upłynął dzień w klasie 1a. Uważnie słuchali bajki „O królewnie Zuzance i rycerzu Witaminku” czytanej przez nauczyciela. Uczniowie wypowiadali się na temat ulubionych potraw. Ustalili zasady racjonalnego odżywiania się. Podawali propozycje włączania do swojego codziennego jadłospisu pięciu porcji warzyw
i owoców. Dzieci dokonały także podziału produktów żywnościowych i umieściły ich sylwety na „talerzu zdrowia”. Największą radość wzbudziły wykonane przez uczniów „Zdrowoludki” czyli ludziki i figurki z jesiennych warzyw i owoców.